BG    |    EN
последно добавени
търсене


пазарни сесии
Sidney Start 00:00
Tokyo Start 02:00
London Close 19:00
New York Close 24:00
Разни

КОЙ ЩЕ ПОТОПИ ПАЗАРИТЕ?

09:36:56 20.09.2013 от Стефан Трашлиевзатвори
any_schools-save-money.jpg
1
0


ФЕД ще действат като нагли кръчмари, които наливат вода във виното, докато клиентите не спрат да го купуват.

Само няколко дни след като публикувах „Горките САЩ” в списание trade4win.info ФЕД изненадващо съобщи, че ще продължи да налива пари в икономиката. Оказва се, че оповестеното неотдавна намерение кранчето да започне да се затваря е било само и единствено с тестова цел. Тогава американските индекси дружно тръгнаха надолу и категорично оповестиха, че без печатане на пари „възходът” спира.

ФЕД побърза да „успокои” пазарите, обеща печатницата да не спира и за броени часове задокеанските индекси постигнаха нови исторически върхове. Изказа се и Марк Фабер. В свое интервю за Bloomberg той предупреди, че експериментите на Федералния резерв ще завършат с падане от много високо.

Финансовите анализатори все по-малко се съмняват в бруталните мечи сценарии и връщането на кризата с нова сила и въпросът „дали” вече не се поставя. Вместо това инвеститорите търсят отговор на въпроса „кога” и всеки според прогнозите си взема необходимите мерки.

Изглежда, че за политиците и двата въпроса стоят извън тяхното полезрение, защото за тази човекоподобна порода най-важната въпросителна е кой ще опере пешкира. Или по темата за глобалната криза въпросът е: Кой ще потопи пазарите?

 

Мандатът на Бернанке изтича скоро и той не иска да остане в историята като палачът на пазарите. Доскорошния фаворит за неговото място Лоурънс Самърс реши да се оттегли. Като бивш секретар в Министерството на финансите на САЩ той едва ли е човек на илюзиите и очевидно не е пожелал да заложи на картата ФЕД доброто си име. В сферата на въздушните прогнози, можем да очакваме Бернанке да продължи да надува балона докато е на този пост. А един друг вид прогнози ме карат да мисля, че ФЕД ще действат като нагли кръчмари, които наливат вода във виното, докато клиентите не спрат да го купуват. Или иначе казано – очаквам да наливат пари, докато пазарите спрат да се повишават въпреки техните действия.