BG    |    EN
последно добавени
търсене


пазарни сесии
Sidney Start 00:00
Tokyo Close 11:00
London Start 10:00
New York Start 15:00
АНАЛИЗИ

Добри дни за долара

12:15:41 19.04.2011 от stanislav stanchev



затвори
analis_GoldDollar.jpg
1
0


Въпреки общото бягство от риска, характерно за началото на новата седмица, доларът е големият победител. В действителност, доларът бе причислен към такива безопасни валути като японската йена и швейцарския франк.

Неочакваната загуба на доверие в единната валута не беше така неочаквана, дори и само заради факта, че дългите позиции в еврото се явяват много високи в исторически мащаб. Преди седмица, валутни търговци и хедж-фондовете отчетоха най-високото ниво на дълги позиции в еврото от края на 2007 година.

Разбира се, за продажбата на еврото през последните няколко дни голяма роля изигра и дълговата криза по европейската периферия, а огромните по размер дълги позиции по еврото добавиха към това движение скорост, поради задействани стоп поръчки за ограничаване на загубите.

Еврото пада не само срещу щатския долар, но и срещу японската йена. Като база за сравнение инвеститорите използват слабата динамика на световните фондови индекси поради опасения, свързани с европейския държавния дълг. Очакванията са еврото да падне до 115.50 спрямо йената и до 1.4175 спрямо долара.