BG    |    EN
последно добавени
търсене


пазарни сесии
Sidney Start 00:00
Tokyo Start 02:00
London Close 19:00
New York Start 15:00
СТРАТЕГИИ

Основи на тренд линиите

21:21:57 09.03.2011 от Кирил Илиевdefault_image
4
1


Ценовият тренд е все още най-търсеният и използван в техническия анализ, със своята опростена конструкция помага за адекватното положение на пазара на всеки търговец. Ветеран сред играчите, аналитикът Мартин Принг ще ви запознае с основите и тълкуването на трендовете

Фигура 1 : Низходящ тренд
Низходящият тренд се построява чрез свързването на няколко понижаващи се върхове. При пресичане на на трендовата линия, се образува сигнал за покупка. При изграждането му е нормално да се започне с първия или най-високия връх, които се свърза със следващия по-нисък ( Line 1). Това се нарича първоначална (първична) линия. Никога не чертайте линия, която не докосва никой от по-ниските върхове( Line 3 ), защото това ще бъде просто линия в двумерното пространство, която няма да има никаква прогнозна значимост.
От друга страна, е допустима да игнорирате най-високият връх и да свържете някой от по-ниските. Такъв пример може да видите на графиката (Line 2). Tази линия се нарича вторична ( действителна) и спомага за по-доброто интерпретиране на основния тренд.
Трендовите линии са прости, но високо ефективни инструменти. В техническия анализ ние приемаме, че цените се движат в трендове като веднъж започнал тренда продължава. За това, Вие, като привърженик на техническия анализ би трябвало да се придържате към установяване обръщането на цените в ранен стадий и да ги следвате дотогава докато намерите неоспорими доказателства , които показват, че тренда се е обърнал за пореден път. Трендовите линии представят едно от този вид доказателства.

Фигура 2 : Пробив за обръщане
Повечето хора мисля, че когато трендовата линия бъде пробита основния тренд ще ревърсира ( Фигура 2 ). Това не винаги е вярно . Когато тренда е възходящ, пробива  може да го промени в низходящ, или казано по друг начин да го обърне. Друга възможност, е цената да навлезе рейндж, преминавайки от възходящ в хоризонтален тренд, които в последствие ще продължи възхода си ( Фигура 3 ) или ще се преобразува в низходящ тренд

Фигура 3 : Консолидационен пробив ревърсирайки движението.Трендовите линии не са перфектни инструменти, но са добри технически индикатори. В моята практиката те оказаха доста ефективно влияние. Ако трябваше да остана на самотен остров и да избирам между няколко технически индикатора, то бих взел със себе си трендовите линии.

Фигура 4 : Определяне на пробив за обръщане
Ако пробива се осъществи по същото време когато цената преодолява хоризонталния рейндж, това най-вероятно е пробив за обръщане , имайки предвид, че разполагаме с две доказателства за обръщане на тренда.

Фигура 5 : Подкрепата се превръща съпротива
След като вече една трендова линия бъде пробита, повечето от нас забравят за нея и се концентрират върху вероятната печалба. Основно правило на трендовия анализ е това, че когато веднъж бъде пробита трендлинията, тя променя ролята си на подкрепа/съпротива.

Фигура.6 : Проектиране на следващо движение
Освен всичко друго е и възможно да проектираме движението, което следва пробива в трендовата линия. Това се постига чрез измерване на най-голямото движение на цената след отблъскването и в тренд линията. В случая ( Фиг.6) , когато тренда е низходящ, тази проекция ще бъде на възходящо движение, което не винаги ще се материализира, но за сметка на това ще ни подскаже на къде ще се насочи цена.

Три правила за значимост на трендовата линия.
1. Не всички трендови линии са еднакви, поради което ви предлагаме три правила определящи тяхната значимост. Първото от тях гласи, че колко по-малък е ъгъла на издигане/понижаване, толкова по-малко продължителен е тренда, следователно и трендовата линия е по-малко значима.
2. Това правило засяга дължината на линията: при равни други условия, колкото по-дълга е трендовата линия, толкова по-голяма ще значимостта на пробива.
3. Третото правило гласи, че колкото повече трендовата линия е бива докосвана или доближавана, толкова по-голяма е значимостта й.Кирил Илиев
28.04.2015 16:14:33
Качвай ги в секция сигнали тези статии , за да можем да ги коментираме.

петър вълчев
26.04.2015 18:37:58
Добра ви вечер.Ако съм сложил тренд
линиите правилно то тук при пробив
ще се очаква голям спад .но дали съм начертал ТЛ правилно?
https://charts.mql5.com/7/659/usdjpy-d1-benchmark-finance.png

петър вълчев
23.04.2015 18:19:54
здравейте,искамд попитам
дали правилно съм разчел
девиригенцияа тук
https://charts.mql5.com/7/637/nzdusd-h4-benchmark-finance.png

петър вълчев
22.04.2015 12:58:17
този сигнал от едночасовата графика го
отиграх с къса позиция вече е затворена

петър вълчев
22.04.2015 10:08:48
тук сега има диверигенция .
Сигнал за продажба може ли да се счита за читав сигнал?
https://charts.mql5.com/7/620/eurusd-h1-benchmark-finance-2.png

петър вълчев
21.04.2015 09:50:48
А дали тез тренд линии са правилно
начертани?
https://charts.mql5.com/7/608/eurusd-h1-benchmark-finance.png

Кирил Илиев
20.04.2015 14:48:38
По надежднно е , ако са един цвят

петър вълчев
17.04.2015 05:37:24
здравейте искам да попитам при пробив
на тренд линия трябва да има най малко четери бара имат ли значение дали са бичи или мечи?

Димитър Димитров
14.03.2011 01:00:22
Ето пример до каква степен тренд линиите ми помагат за определянето на важни нива. В случая на снимката е USD/JPY на дневна графика, като трендовата линия съм я чертал от пъврото до второто дъно, след това сами може да видите как цената е стигала до линията и се е отблъсквала 2 пъти :) - http://i52.tinypic.com/2j2wbvn.jpg

Димитър Димитров
13.03.2011 23:45:40
Това е задължително за четене от всеки нов трейдър! При моята стратегия тренд линиите имат вторична роля, но са изиграли една от основните роли в равитието ми като трейдър. В началото ги ползвах като основна стратегия за игра, но в последствие се превърнаха в един добър индикатор за съпротиви/подкрепи :)