BG    |    EN
последно добавени
търсене


пазарни сесии
Sidney Start 00:00
Tokyo Close 11:00
London Start 10:00
New York Start 15:00
АНАЛИЗИ

Еврото продължава с възходящата си тенденция

10:58:13 23.03.2011 от stanislav stanchevзатвори
analis_ap_euro_dollar_070920_ms.jpg
2
0


Еврото се покачи до нов 4-месечен връх спрямо долара, към 1.4240 и за сега остава една от най-стабилните валути на форекс пазара. Силна съпротива пред единната валута се явява зоната 1.4270/90 долара, където е разположена низходяща тренд линия на седмична база. В тази зона се намира и последният връх при двойката, от 4ти ноември 2010г. За доброто представяне на единната валута могат да се изтъкнат редица фактори.

В по-дългосрочен аспект, това са инфлационните очаквания, породени от високите цени на енергийните и хранителни продукти, които биха предизвикали увеличение на основната лихва. Природните бедствия в другите водещи икономики също оказват подкрепа на еврото, при липса на алтернативна валута убижище в момента на пазара. Наводненията в Австралия, земетресението в Нова Зеландия, а сега и в Япония в комбинация с интервенция на Г-7, осигуриха на еврото един стабилен ръст, на фона на дълговата криза в периферните икономики.

В краткосрочен план, подкрепа на европейската валута оказват непрекъснатите положителни изявления от страна на председателят на ЕЦБ - Трише, че основният икономически импулс остава позитивен. В свое изявление вчера, той заяви, че европейската икономика трябва да се възползва от нарастващото световно търсене (с оглед на бедствията в останалата част на света). Трише също така каза, че икономическото управление има нужда от голяма промяна, като е от изключителна важност да се координират правилата за банкрут в страните-членки на Еврозоната.

Не по-малко влияние оказва и набиращият сила, икономически ръст в Германия. В доклад на финансовото министерство се отбелязва, че икономиката е на път да отчете ръст от 2.3% за 2011 г. Също така се допълва, че продължаващият ръст в заетостта подпомага за засилване на националното търсене. Но дали една Германия може да задържи силен курса на валутата на цялата европейска общност? С оглед на факта, че Португалия най-вероятно ще потърси финансова помощ до края на юни, с което ще напомни за реалната ситуация в пакта, би могло отново да разклати стабилността на еврото.

Тук трябва да се отбележи, че вероятното покачване на основният лихвен процент от страна на ЕЦБ, вече е отиграно от пазарите. Така че, дори и да има такова покачване, то еврото ще претърпи известна корекция в низходяща посока. Ако пък пазарите се окажат излъгани и ЕЦБ не повиши лихвата, то тогава има потенциален риск от ново силно потапяне на единната валута.

Британският паунд също беше обект на покупки и се повиши до 1.6327 спрямо долара. В последния тримесечен бюлетин на Bank of England, главният икономист на банката - Спенсър Дейл заяви, че икономическото възстановяване ще продължи и ще остане в сила.

Силният спад на продажбите на съществуващи жилища в САЩ за февруари от своя страна доведе до нов натиск върху долара на форекс пазара, тъй като това е пореден сигнал, че жилищния сектор все още остава в депресия.